"Steeds meer mannen helpen vrouwen tegen discriminatie"

Ruim 1 op de 3 vrouwen voelt zich gediscrimineerd op de werkvloer. Bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) komt het overgrote deel van de klachten dan ook nog steeds van vrouwen. Maar het Instituut ziet toch ook een positieve evolutie: "Steeds meer mannen zijn zich bewust van het probleem en staan hun vrouwelijke collega's bij".
Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Manne

Bijna wekelijks komen er bij het Instituut klachten binnen over discriminatie op grond van geslacht, voornamelijk op de arbeidsmarkt. "Vrouwen die tijdens hun sollicitatie eerlijk laten weten dat ze zwanger zijn, krijgen bijvoorbeeld echt nog vaak te horen dat het dan niet nodig is dat ze nog komen", zegt Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het IGVM in "De ochtend" op Radio 1. "Na zoveel jaren van strijd rond gelijk loon voor gelijk werk zijn er ook nog vrouwen die minder verdienen dan hun mannelijke collega's."

Volgens de Emanciepatiebarometer zegt maar liefst 37 procent van de Belgische vrouwen het slachtoffer te zijn van discriminatie op de arbeidsmarkt, bericht De Standaard. En opvallend: ook 1 op de 3 mannen ziet het probleem. "We stellen inderdaad vast dat steeds meer mannen er zich bewust van worden en hun vrouwelijke collega's bijstaan", aldus Stevens.

Zo is het niet altijd gemakkelijk op discriminatie te bewijzen "en we hebben al mannen gezien die bereid waren om hun loonbrief ter beschikking te stellen om aan te tonen dat de vrouwen effectief gediscrimineerd werden".

"Vrouwen maken vooroordelen zich eigen"

Overigens hebben ook de vrouwen zelf een belangrijke rol in de strijd tegen discriminatie, stelt Stevens. "We zien dat vrouwen zich de vooroordelen eigen hebben gemaakt. Ze anticiperen op mogelijke discriminatie en gaan dan een gedrag stellen waardoor ze gediscrimineerd worden. Zo kregen we ooit bij het Instituut een telefoontje van een vrouw die haar sollicitatie terugtrok omdat ze zwanger was en dacht dat ze niet ging kunnen komen werken."

Volgens het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen moet er verder worden ingezet op bewustwording, rolmodellen en juridische bijstand. "Het is overduidelijk dat er nog geen sprake is van gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Het is absoluut belangrijk dat de strijd nog verder gevoerd wordt."