"Verborgen portret gevonden onder de Mona Lisa"

Onder het wereldberoemde schilderij van de Mona Lisa gaat een ander portret schuil. Dat zegt een Franse wetenschapper aan de Britse openbare omroep BBC.

Onder de verflagen van het wereldbefaamde schilderij van Leonardo da Vinci, schuilt een portret van een andere vrouw. Ze zit net als de Mona Lisa neer, maar ze kijkt naar opzij in de plaats van recht naar de toeschouwers. De glimlach van de Mona Lisa die kunstliefhebbers al 500 jaar lang intrigeert, heeft ze evenmin.

Dat zegt de Franse wetenschapper Pascal Cotte, die naar eigen zeggen tien jaar onderzoek heeft verricht naar het schilderij. In 2004 kreeg Cotte het doek in handen en onderzocht hij de verflagen met zijn eigen lichttechnologie, de zogenaamde "Layer Amplification Method".

Het wereldbefaamde schilderij van Leonardo da Vinci wordt al een halve eeuw onderzocht door verschillende wetenschappers. Dat het portret onder de Mona Lisa nu pas ontdekt wordt, heeft volgens Cotte te maken met de ontwikkeling van zijn eigen technologie. "Mijn methode is veel nauwkeuriger. Met mijn technologie kunnen we de volledige chronologie van de creatie van het schilderij reconstrueren", zei Cotte in een interview met de BBC.

Mona Lisa is Lisa niet

De bevindingen van Cotte zetten de theorie over de identiteit van de Mona Lisa opnieuw op losse schroeven. Na jaren van speculatie zijn wetenschappers het eens dat het schilderij gebaseerd is op Lisa Gherardini, de vrouw van een Florentijnse zijdehandelaar.

Volgens de Franse wetenschapper Cotte is het oorspronkelijke schilderij een portret van Lisa Gherardini en is de Mona Lisa dus een andere vrouw.

Gecontesteerde wetenschappers

Toch twijfelen sommige wetenschappers aan de uitspraken van Cotte. Martin Kempe, professor Kunstgeschiedenis aan de universiteit van Oxford, vindt de uitleg van Cotte "onhoudbaar". Volgens hem is er geen sprake van een afzonderlijk portret, maar eerder van een continue evolutie in het werk van Leonardo da Vinci.

Het Louvre, het museum waar de Mona Lisa hangt, wenst niet te reageren.