"We wilden meer doen dan wat moppen aan elkaar rijgen"

"We wilden iets waardevols doen, meer dan gewoon wat moppen aan elkaar rijgen." Dat zegt Tim Van Aelst, de regisseur van "Safety First - The movie" in "Van Gils & Gasten" over zijn film die volgende week in de zalen komt en waarin homofobie een belangrijk thema is.

Regisseur Tim Van Aelst, die ook de serie bedacht, wil nog niet te veel lossen over de plot van "Safety First - the movie", maar dat er daarin iets bloeit tussen Dirk Porrez (een rol van Bruno Vanden Broecke) en zijn oude studievriend Andy (een rol van Tom Van Dyck) is intussen duidelijk (zie fragment onderaan).

Homoseksualiteit en homofobie zijn belangrijke thema's in de film, bevestigt de regisseur. "Dat is een thema dat mij aangrijpt. Het kon ook over racisme gaan, want dat zijn twee thema’s waar ik echt met verbazing naar kijk dat die vandaag nog zo vertegenwoordigd zijn."

"Dat zijn dingen dingen die aangeboren zijn. Ik denk dat het daarom zo wringt bij mij. Dat is totaal niet aan de orde welke mening je daarover hebt. Die mensen zijn zo geboren. Wij hoeven daar geen mening over te vormen."

"Moeilijk evenwicht"

"Het is niet zo dat we hoogdravende filosofie verkopen, maar we leggen iets op tafel. Iets dat ons aangrijpt", zegt de regisseur, die wel duidelijk wil stellen dat het eerste plaats een comedyfilm blijft. "Het was een moeilijk evenwicht tussen enerzijds dat thema en anderzijds "vollen bak" voor comedy gaan, want het is een comedyfilm voor alle duidelijkheid."

"Ik heb het nooit gezien als "een film met een boodschap". Wij hebben altijd gezegd dat we iets waardevols willen doen, iets dat meer is dan gewoon wat moppen aan elkaar rijgen. Daarom vond ik een goed, stevig verhaal heel belangrijk."

De opnames van "Safety First - The movie" vonden overigens voor een deel plaats tijdens het dancefestival Tomorrowland in Boom. De beveiligingsfirma van Dirk Porrez krijgt daar een bewakingsopdracht in de VIP-ruimte.

"Tv-reeks is niet definitief afgesloten"

In "Van Gils & Gasten" liet Van Aelst ook weten dat de tv-reeks "Safety First" mogelijk nog een vervolg krijgt. "Er zijn op korte termijn geen plannen, maar er is niets afgesloten. Er is niets definitief. Er gaat ook niemand dood in de film."

De regisseur is morgen samen met acteur Ben Segers in Londen voor de uitreiking van de Gouden Rozen, de meest prestigieuze Europese televisieprijzen. "Safety First" is er genomineerd in de categorie "sitcom". Als de reeks wint, is het voor Van Aelst al de vierde Gouden Roos.

Bekijk een fragment uit de film:

Het volledige interview in "Van Gils & Gasten":