"Zwarte doos zal door internationale experts worden geanalyseerd"

Rusland heeft de zwarte doos van zijn door Turkije neergeschoten bommenwerper SU-24 gerecupereerd. Die zwarte doos zal nu door internationale experts worden geanalyseerd, verklaarde de Russische president Vladimir Poetin.

"Ik vraag u om deze doos momenteel nog niet te openen", aldus Poetin tegen zijn minister van Defensie Sergej Sjoigu, bij de voorstelling van de vondst. De zwarte doos mag volgens de president pas in aanwezigheid van internationale experts geopend worden.

De zwarte doos werd volgens de Russische Defensieminister aangetroffen in gebied dat door Syrische strijdkrachten is bevrijd. Voordien was het gebied in handen van rebellen. Met de vondst van de zwarte doos zal het volgens de Russen mogelijk zijn om het traject en de positie van het gevechtsvliegtuig te bepalen, voor dat werd neergehaald door het Turkse leger.

Dat gebeurde op 24 november, aan de grens tussen Syrië en Turkije. Volgens de Turken bevond de Russische bommenwerper zich in het Turkse luchtruim en werden de piloten meermaals gewaarschuwd. Sinds het incident zijn de relaties tussen Rusland en Turkije erg gespannen.