Air France-KLM haalt 50 miljoen minder omzet na aanslagen Parijs

De terroristische aanslagen in Parijs hebben luchtvaartmaatschappij Air France-KLM ongeveer 50 miljoen euro omzet gekost in één maand tijd. De groep verwacht nog zeker drie tot zes maanden nadelige gevolgen te ondervinden van de aanslagen, zo heeft financieel directeur Jean-François Riolacci gezegd in een toelichting op de vervoerscijfers over de afgelopen maand.

Na de aanslagen meden met name reizigers uit Japan en in mindere mate Noord-Amerika de Franse hoofdstad. Dat vertaalde zich vooral in de eerste dagen na de aanslagen in een fors lagere boekingenstroom, zei Riolacci.

Inmiddels komen de ticketreserveringen weer binnen met hetzelfde tempo als vorig jaar. Maar dat is volgens Riolacci onvoldoende om de achterstand die is ontstaan, snel in te lopen. Bovendien zijn er meer annuleringen.

De ticketverkoop lag over heel november 1,8 procent hoger dan een jaar eerder, bij een 1 procent grotere capaciteit. De vliegtuigen zaten gemiddeld voor 82,6 procent vol, een verbetering van 0,6 procentpunt. Maar dat was vooral te danken aan een sterke eerste helft van de maand, waarin de bezettingsgraad met 2,7 procentpunt toenam. Na de aanslagen ging de bezettingsgraad met 0,9 procent lager.

Riolacci voegde nog toe dat de impact niet groot genoeg is om de doelstelling voor 2015 - een schuldenverlaging - in gevaar te brengen.