Assisen staat terecht

In zijn jusititieplan citeert minister van Justitie Koen Geens (CD&V) de Amerikaanse generaal Dwight D. Eisenhower: "No battle was ever won according to plan, but no battle was ever won without one." Volgens vier strafpleiters, een topmagistraat en een professor-advocaat is het plan van Geens om assisen te hervormen "kunstmatig" en "gebrekkig". Als assisen uitzondering wordt en moordverdachten voor een correctionele rechtbank zullen verschijnen, zijn er onvoldoende garanties op een grondig proces.
archieffoto

Gisteren brachten we het eerste deel van het "Terzake"-debat over de toekomst van assisen. Vandaag in deel 2: het proces van de assisenhervorming.

Het proces van de assisenhervorming

"De assisenprocedure brengt een bijzonder zware kost mee", stelt Geens. Topmagistraat Antoon Boyen rekende uit: een gemiddelde correctionele zaak kost ruim 12.000 euro. Een gemiddelde assisenzaak bijna 60.000 euro. Of vijf keer zoveel.

Assisen is te duur

Een assisenzaak duurt minstens een week. En té duur of niet… Er is ook nog een ander probleem: "Er zijn té weinig rechters".

Er zijn te weinig rechters

De regering wil het assisenproces als uitzondering. Maar zal een correctioneel proces grondig genoeg zijn? Ons panel wil de voordelen van assisen behouden, want "niet alles aan assisen is slecht".

Niet alles aan assisen is slecht

Ons panel raakt het zowaar eens: een assisenzaak móet geen week duren. Maar je moet wél cruciale getuigen kunnen oproepen. Dus, pleit het panel, geef ons het "beste van twee werelden".

Het beste van twee werelden

Meest gelezen