BNP Paribas Fortis plant extra dividend ondanks herstructureringen

De bank BNP Paribas Fortis gaat een extra dividend uitbetalen van meer dan 4 euro per aandeel. Dat meldt De Tijd en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. Dat kan leuk worden voor onze schatkist. Vorige week raakte bekend dat bij een herstructurering zo'n duizend banen zouden verdwijnen.

Volgens De Tijd is het Belgische BNP Paribas Fortis "overgekapitaliseerd en wordt die situatie nu rechtgetrokken". Dat zou gebeuren via een extra dividend van 4,15 per aandeel, goed voor in totaal twee miljard euro.

Die operatie zou al sinds de zomer worden voorbereid en is al goedgekeurd door de Nationale Bank van België en de Europese Centrale Bank (ECB).

Wel moet de algemene aandeelhoudersvergadering op 23 december nog het licht op groen zetten, maar dat is in feite een formaliteit. Op die van een paar historische aandeelhouders na, zijn bijna alle aandelen van BNP Paribas Fortis sinds de overname in 2008 in handen van de Franse moedergroep BNP Paribas.

Via dat dividend verkast BNP Paribas dus twee miljard euro van het Belgische filiaal naar de hoofdzetel in Parijs. Dat komt van pas, want vorig jaar kreeg BNP Paribas een forse boete van negen miljard euro in de Verenigde Staten.

Overigens is niet uit te sluiten dat een deel van het extra dividend opnieuw naar België terugkeert. Zo zou ook BNP Paribas zelf een fiks extra dividend willen uitkeren en de Belgische overheid is met een belang van 10,3% de grootste aandeelhouder van BNP Paribas. Dus mogelijk komt er een extraatje voor de federale begroting.

De vakbonden zijn woest

Nu is er met dat extra dividend wettelijk niets verkeerd en zou dus de federale regering van premier Charles Michel wat lekkers onder de kerstboom kunnen vinden, toch is de timing niet echt optimaal.

Zo reageren de vakbonden woedend omdat er een herstructurering van het kantorennet van BNP Paribas Fortis op het getouw staat. Daarbij zouden een aantal kantoren gesloten worden en enkele duizenden banen op de helling komen te staan. Wel worden er andere mensen aangeworven, maar netto zou het banenverlies op iets meer dan duizend uitkomen.

De bonden hebben nu alle gesprekken met de directie van BNP Paribas Fortis opgeschort. Ze eisen nu meer duidelijkheid van de bank op een extra ondernemingsraad.