Boko Haram plundert dorp en brandt het plat in noordoosten Nigeria

Leden van de fundamentalistische jihadbeweging Boko Haram in Nigeria, die gelinkt is aan terreurgroep Islamitische Staat, hebben een dorp in het noordoosten van Nigeria geplunderd en in brand gestoken. Dat zegt een inwoner en een leider van de gemeenschap.

De aanval gebeurde zondagochtend rond 6 uur. Gewapende mannen, te voet of op de moto, openden het vuur en staken huizen in brand in Takulashi, een dorp van landbouwers in de buurt van Chibok. Daar ontvoerde Boko Haram vorig jaar al tweehonderd schoolmeisjes.

"Ze hebben meer dan honderd huizen in het dorp platgebrand. Slecht vijf bleven recht", zegt een bewoner die naar de naburige stad Askira Uba vluchtte.

De islamisten namen levensmiddelen mee in vier gestolen voertuigen. Ook staken ze vier voertuigen in brand die ze niet konden meenemen. De rest van de voedselreserves in het dorp staken ze in brand.

"We wachten tot iedereen terugkeert om te zien of er slachtoffers zijn", zei Ayuba Chibok, een leider van de gemeenschap in Chibok. "We proberen via telefoon contact te leggen met alle inwoners die zijn weggevlucht. We dachten dat het ergste al achter de rug was toen Boko Haram tweehonderd dieren stal vorige week."

Dit soort aanvallen kwam de jongste maanden minder voor in de afgelegen gebieden in het noordoosten van Nigeria. Dat leek erop te wijzen dat het offensief van het Nigeriaanse leger de capaciteiten van de jihadbeweging had verminderd.