Eagles of Death Metal opnieuw op podium in Parijs

Eagles of Death Metal is gisteravond voor het eerst weer op een podium verschenen in Parijs sinds de aanslag tijdens hun optreden in de Bataclan op 13 november. De Amerikaanse rockgroep sloot zich aan bij U2 tijdens een optreden in de AccorHotels Arena.

Eagles of Death Metal verscheen helemaal aan het einde van het U2-concert op het podium voor een kort, maar erg symbolisch optreden. De twee bands speelden voor 20.000 enthousiaste toeschouwers "People have the power", een nummer van Patti Smith. Daarna speelde Eagles of Death Metal nog het eigen nummer "I love you all the time". De rockband kreeg een staande ovatie van alle aanwezigen.

"Parijs, we houden van je", zei zanger Jesse Hughes, "en we danken U2 dat we de kans krijgen om hier te spelen". Daarna nam de zanger een Franse vlag uit het publiek en danste ermee op het podium. Ook heel wat fans droegen voor de gelegenheid Franse vlaggen.

Allemaal Parijzenaars

Het volledige optreden van U2 stond in het teken van de aanslagen in Parijs. De groep was zelf in de Franse hoofdstad op het moment van de aanslagen en moest twee optredens in de AccorHotels Arena uitstellen.

"Vanavond zijn we allemaal Parijzenaars," zei U2-zanger Bono, "en als je gelooft in de vrijheid, dan is Parijs je thuis." De zanger kondigde Eagles of Death Metal ook aan als "mensen die altijd verbonden zullen zijn met Parijs. Ze zijn onze broeders en ze werden van hun podium beroofd drie weken geleden."

Door de noodtoestand in Frankrijk, stonden de veiligheidsmaatregelen op scherp. Tijdens het concert circuleerde een helikopter boven de concertzaal en iedereen moest via dezelfde uitgang het gebouw verlaten.

Concertzaal Bataclan

De Amerikaanse rockband had tijdens een interview met Vice Magazine al gezegd dat ze hun Europese tournee opnieuw willen hervatten en dat ze de eerste groep wil zijn die terug in de concertzaal Bataclan speelt.

De rockgroep gaf in deze concertzaal een optreden toen schutters er het vuur openden. In de Bataclan kwamen 89 mensen om het leven. Ook de pr-manager van de band en drie mensen van de platenmaatschappij overleden in het vuurgevecht. Eagles of Death Metal besliste daarop zijn Europese tournee stop te zetten. Ook een optreden in het Koninklijk Circus in Brussel werd daardoor geannuleerd.