Erik Van Looy en Gilles Coulier krijgen geld van Screen Flanders

Screen Flanders investeert in totaal 1,5 miljoen euro in acht nieuwe projecten. Het gaat onder meer om films van Erik Van Looy en Gilles Coulier ("Bevergem"). Via Screen Flanders geeft de Vlaamse overheid audiovisuele producties die een deel van hun budget in Vlaanderen spenderen, een financieel duwtje in de rug.

De steun -per project tussen 50.000 en 400.000 euro - gaat onder andere naar "De premier" van Erik Van Looy, "Le ciel Flamand" in regie van Peter Monsaert en "Cargo", het debuut van "Bevergem"-regisseur Gilles Coulier. Ook geselecteerd is het experimentele "Charlie en Hannah gaan uit" van Bert Scholiers.

Voort staan in de lijst met gesteunde projecten een reeks internationale coproducties, waaronder "The kaiser's last kiss" van David Leveaux, met onder meer Christopher Plummer en Lily James in de hoofdrollen, en twee coproducties met Nederland: "Falko - Letters van vuur" en "Layla M.".

Tot slot wordt binnen het animatiegenre de speelfilm "Ploey you never fly alone" ondersteund, een IJslandse coproductie over de avontuurlijke tocht van een groep pleviervogels.

Screen Flanders

Via Screen Flanders geeft de Vlaamse overheid audiovisuele producties, die een deel van hun budget in het Vlaams gewest spenderen, een financieel duwtje in de rug. Dat houdt in dat de Belgische (co)producenten via Screen Flanders terugbetaalbare voorschotten kunnen aanvragen, die variëren van 50.000 tot 400.000 euro.

Een van de voorwaarden om zo'n geldbedrag te ontvangen, is dat ze minimaal 250.000 euro investeren in het Vlaams Gewest en het culturele patrimonium van Vlaanderen verrijken. Voor elke euro steun moet minstens 1 euro in het Vlaamse gewest aan audiovisuele uitgaven worden besteed.