Frankrijk wil klimaatakkoord voor vrijdag 18 uur

Woensdagmiddag wordt een nieuwe onderhandelingstekst, met minder opties, overhandigd aan de delegaties op de Klimaattop in Parijs. Frankrijk wil vrijdag om 18 uur een ondertekend akkoord.

De Franse minister Laurent Fabius, voorzitter van de klimaatconferentie, heeft een stand van zaken gegeven over de onderhandelingen. Woensdag om 13 uur wordt een nieuw, ingekort, onderhandelingsdocument overhandigd aan de delegaties. "Het gaat om een belangrijke stap, maar nog niet om het eindresultaat van het overleg", zei Fabius. "We moeten nu dag en nacht werken om de overeenstemming te bereiken waar de wereld op wacht."

De delegaties hebben vervolgens een namiddag de tijd om het document door te nemen. In de vooravond vindt een nieuwe plenaire vergadering plaats waar ze kunnen reageren. Wellicht gaan de onderhandelaars daarna de nacht in.

"Het doel is nog steeds vrijdag voor 18 uur een eindakkoord te kunnen ondertekenen", gaf Fabius nog mee.