Franse vliegdekschip is op weg naar de Golf

De vloot met het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle is door het Suezkanaal gevaren en is nu op weg naar de Golfregio. Van daaruit zal het deelnemen aan de internationale coalitie tegen de terreurgroep IS in Irak.

De Charles de Gaulle wordt onder meer geëscorteerd door het Belgische fregat Leopold I en het Duitse marineschip Augsburg. Het vliegdekschip nam de voorbije weken deel aan de luchtaanvallen op IS in Syrië.

Zoals gepland is de vloot nu door het Suezkanaal gevaren en vaart die nu in de Rode Zee. De uiteindelijke bestemming is de Perzische/Arabische Golf. Van daaruit zal de Charles de Gaulle gebrukt worden als basis voor Franse luchtaanvallen op de terreurgroep IS die delen van Noord- en West-Irak bezet houdt.

De Charles de Gaulle lost het Amerikaanse vliegdekschip USS Theodore Roosevelt van de 5e Vloot af. Het schip heeft 18 jachtbommenwerpers van het type Rafale aan boord evenals 8 toestellen van het type Super Etendard. Begin volgend jaar wordt de Charles de Gaulle dan weer afgelost door de Amerikaanse tegenhanger USS Truman, die nu in de Middellandse Zee actief is.

Franse vliegtuigen nemen al langer deel aan bombardementen op IS in Irak van op een basis in de Arabische Golfstaat Qatar.