Gewesten laten Michel in de kou in Parijs - Johanne Montay

Maandag 7 december. De gewesten hebben hun sinterklaascadeautje uitgepakt. Ze mogen met hun buit naar Parijs vertrekken: een “Belgisch” akkoord over het klimaat. De gewesten zijn het vrijdagavond eens geworden over de productie van hernieuwbare energie, over de uitstoot van broeikasgassen en nog andere punten. Ze mogen daarmee trots op de Cop21 gaan paraderen. Alles goed dus? Nee, want door de wrijvingen tussen premier Michel en het Waals (en Brussels) Gewest, is het feest in het water gevallen.
labels
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Johanne Montay is chef van de politieke redactie van de RTBF. Deze bijdrage verschijnt ook op de nieuwssite van de Franstalige omroep.

Charles Michel dacht niet dat hij zo gemakkelijk geflikt zou worden. Eén week eerder stond hij eenzaam en verloren voor de Verenigde Naties in Parijs. Tot laat in de vooravond had hij geprobeerd een akkoord met de gewesten te bereiken. Telefonisch…

Hij was al op weg naar Parijs. In zijn auto had hij nog Paul Magnette en Geert Bourgeois aan de lijn. De minister-presidenten van Wallonië en Vlaanderen hadden tegengestelde eisen.

Vlaanderen wou dat Wallonië haar in de toekomst haar overschot hernieuwbare energie zou verkopen. En dit gratis of tegen een voordelige prijs.

Wallonië aanvaardde dit solidariteitsprincipe wel, maar wou niet praten over een voordelige prijs, en zeker niet over kosteloosheid.

Tijdens zijn rit naar Parijs, probeerde Michel Magnette te overtuigen de eis van Bourgeois te aanvaarden. Maar Magnette mailde terug zonder daarover te reppen.

En dus moest Michel voor de Verenigde Naties een toespraak houden die geen akkoord bevatte. Hij vertrok daarna naar Brussel … om een akkoord met Electrabel en Engie te tekenen over de verlenging van Doel 1 en Doel 2. De oppositiepartijen lachten hem uit: “belachelijk, schandalig, beschamend, vernederend”.

Mirakel

Enkele dagen later zaten de vier ministers van Energie weer samen om opnieuw te proberen een akkoord te bereiken. En dan gebeurde er plotseling een mirakel. Céline Fremault (CDH), Paul Furlan (PS), Joke Schauvliege (CD&V) en Marie-Christine Marghem (MR) kondigden aan dat ze erin waren geslaagd.

En ze belden de camera’s op om de beelden van de handtekeningen op het akkoord vast te leggen.

Charles Michel hield zijn hart vast… De gewesten? Dit kan geen echt akkoord zijn! Inderdaad, het probleem is niet opgelost. Zowel de prijs tussen goede buren als de sancties voor de overtreder, zijn niet voorzien. Dat zal later in het overlegcomité worden bepaald. Maar Fremault, de voorzitster van de Nationale Commissie voor het Klimaat, heeft toch haar doel bereikt: zij moest een politiek akkoord halen, en het geeft niet als alles nog niet duidelijk op papier staat.

De moraal van dit verhaal? België is een windmolen die altijd tegenwind krijgt: soms beweegt hij niet meer. De gewesten hebben meer en meer macht. Ze denken vaak meer aan hun eigen belang dan aan het algemeen belang.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.