Iraakse leger herovert deel van Ramadi op IS

In het westen van Irak heeft het regeringsleger een groot deel van Ramadi, de hoofdstad van de westelijke provincie Anbar, heroverd. Dat is een belangrijke opsteker in de strijd tegen de terreurgroep IS.
AP2014

Anbar, de grote en overwegend soennitische provincie in het westen van Irak, is al langer een bolwerk van extremistische moslimgroepen. Tien jaar geleden vocht het Amerikaanse leger daar hevige gevechten uit met lokale rebellen. Sinds vorig jaar is het grootste deel van Anbar in handen van de terreurgroep IS.

De val van Anbar was een klap voor het toch al weinig eclatante imago van het Iraakse leger en de regering heeft er dan ook alles aan gedaan om de provinciehoofdstad Ramadi te heroveren.

De voorbije weken werden massaal troepen aangevoerd en was Ramadi zo goed als omsingeld door het leger. Dat werd bovendien gesteund door luchtaanvallen van Amerikaanse, Britse en Franse vliegtuigen. 

Keerpunt in oorlog tegen IS?

Na hevige gevechten is een groot deel van Ramadi nu heroverd door het Iraakse leger. Dat is belangrijk, want het is pas het tweede succes van het leger tegen IS. Eerder dit jaar werd ook al Tikrit, ten noorden van Bagdad en berucht als bolwerk van de voormalige dictator Saddam Hoessein, al heroverd, zij het met moeite.

Meer naar het noorden boeken de Iraaks-Koerdische troepen heel wat meer succes. Met westerse luchtsteun hebben die de voorbije maanden IS teruggedrongen uit een aantal steden en onlangs werd Sinjar heroverd op de terroristen.

Dat lijkt er op te wijzen dat de luchtaanvallen wel degelijk IS stuk voor stuk ondermijnen. Psychologisch lijkt IS niet meer onoverwinnelijk, te meer omdat de groep in buurland Syrië ook terrein heeft moeten prijsgeven, ook hier vooral aan de Syrische Koerden.

Toch is het nog te vroeg om victorie te kraaien. IS bezet nog altijd grote delen van Syrië en Irak. Het valt nu af te wachten of het Iraakse leger nu voort kan oprukken in Anbar en eventueel ook die andere grote stad Fallujah kan innemen. Bevrijden is hier altijd een gevoelig woord, want zijn de meeste soennieten in Anbar dan erg bevreesd voor de uitspattingen van IS, dan zijn ze dat even zeer van het door sjiieten gedomineerde Iraakse leger en nog meer van radicale sjiitische milities die dat leger ondersteunen.