Irak vraagt NAVO om druk op Turkije op te voeren

De Iraakse premier Haidar al-Abadi heeft telefonisch contact opgenomen met de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg, met de vraag om de druk op Turkije op te voeren om zijn troepen uit Irak weg te halen. Irak had Turkije, dat lid is van de NAVO, zondagavond 48 uur de tijd gegeven om zijn militairen uit het noorden van het land weg te halen.

Er duiken intussen ook berichten op van Iraakse media dat Iraakse gevechtsvliegtuigen verschillende verkenningsvluchten hebben uitgevoerd boven Noord-Irak, waar de Turken actief zijn. Het kabinet van al-Abadi heeft hem opgedragen "alle nodige stappen te ondernemen tegen de schending van de Iraakse soevereiniteit".

In het noorden van Irak zouden zo'n 150 Turkse soldaten met minstens 20 tanks gelegerd zijn, voor de training van Peshmerga's.

Ook Rusland, dat na het neerschieten van een gevechtsvliegtuig door Turkije op gespannen voet leeft met dat land, steunt de vraag van de Irakezen. Het wil de kwestie bespreken in de VN-Veiligheidsraad.