Meeste verkeerslichten (op gewestwegen) uitgerust met ledlampen

Tegen het einde van het jaar zullen de meeste Vlaamse verkeerslichten op gewestwegen uitgerust zijn met ledlampen. In de provincies West-Vlaanderen en Limburg is dat vandaag al het geval. Oost-Vlaanderen volgt nog voor het einde van het jaar.

Alle verkeerslichten op gewestwegen in West-Vlaanderen zijn uitgerust met energiezuinige ledlampen. Dat meldt het Agentschap Wegen en Verkeer. Vandaag is het laatste kruispunt in de provincie Limburg aan de beurt. Tegen het einde van het jaar gaan ook in de provincie Oost-Vlaanderen aan alle kruispunten van gewestwegen ledlampen gebruikt worden.

De provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen volgen pas tegen 2018. Voor Antwerpen is dat vooral zo omdat er erg veel verkeerslichten zijn in die provincie, in Vlaams-Brabant heeft het budgettaire redenen. De totale investering komt neer op 16 miljoen euro. Ilse Luypaert van Wegen en Verkeer benadrukt dat het niet enkel om het vervangen van de lampen gaat. "Vaak wordt de bekabeling en de volledige paal ook vernieuwd", klinkt het.

Hoewel ledlampen aanzienlijk minder energie verbruiken dan gloeilampen, ligt daar niet de grootste besparing. "De gewone lampen moeten om de 6 maanden worden vervangen. De ledlampen gaan - volgens de fabrikanten - minstens 10 jaar mee", zegt Luypaert. Een exact cijfer plakken op de besparing is voorlopig moeilijk. "Zo weten we niet of die lampen effectief wel 10 jaar zullen meegaan."