Rode Kruis wil met terreurgroep IS praten

Het Internationale Rode Kruis probeert structurele contacten te leggen met terreurgroep IS. De hulporganisatie wil op die manier humanitaire hulp kunnen bieden aan de bijna tien miljoen mensen die onder het bewind van IS in Irak en Syrië leven. Topman Yves Daccord benadrukt wel uitdrukkelijk de neutraliteit van het Rode Kruis.
Yves Daccord, directeur-generaal van het Internationale Rode Kruis.

Het Rode Kruis wil praten met IS-groeperingen in Irak, maar de focus ligt wel op Syrië. Sinds het conflict daar begon, intussen al meer dan vier jaar geleden, werden al 250.000 mensen gedood en raakten zeker een miljoen mensen gewond.

Heel wat mensen hebben daar dus hulp nodig, maar tot nu toe laat de terreurbeweging haast geen humanitaire hulp toe in de gebieden die ze controleert. Daar wil het Rode Kruis nu verandering in proberen te brengen.

"We zullen zoveel mogelijk proberen te praten met álle partijen in het conflict. En als het nodig is zullen we ook proberen te praten met IS. We moeten oplossingen vinden op een puur humanitaire basis. De islamistische groepering controleert een bevolking en de noden van die mensen belangen ons aan", aldus directeur-generaal Daccord.

"Een radicaal neutrale organisatie"

Het Rode Kruis wil naar eigen zeggen oplossingen vinden op een "pragmatische manier". De hulporganisatie benadrukt haar neutraliteit: "We zijn een radicaal neutrale organisatie die probeert contacten op te bouwen met alle mogelijke partijen waar we dat kunnen", zegt de topman.

Daccord verwacht ook dat hulporganisaties als de zijne steeds vaker contact moeten maken met groepen als IS, ongeacht hun ideologie. Op die manier zou het internationale humanitaire recht opnieuw moeten kunnen gelden in gebieden als Irak en Syrië, maar ook Jemen, Afghanistan en Zuid-Soedan.

Eerder al contacten met IS

De woordvoerder in Nederland zegt bij de NOS dat het Rode Kruis overigens eerder al contacten heeft kunnen leggen met commandanten van de terreurgroep IS. "Dat leidde tot de toevoer van bepaalde hulpgoederen zoals drinkwater", aldus Merlijn Stoffels. "Maar het is erg gevaarlijk om hulp te verlenen in het gebied. Er zijn de afgelopen jaren al 49 hulpverleners doodgeschoten."

Bovendien is er een ander probleem dat de neutraliteit van het Rode Kruis in het gedrang kan brengen. "IS eist dat we de spullen aan hen overhandigen", vertelt Stoffels. "Die eis kunnen wij niet inwilligen, want dat zou betekenen dat wij ons verbinden aan een partij. Neutraliteit is voor ons heel erg belangrijk."