Rutten wil inschrijfplicht in school koppelen aan kindergeld

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten wil een inschrijfplicht in school voor kleuters vanaf drie jaar en wil dat koppelen aan het kindergeld. Dat zegt ze in De Standaard. Het gaat om een voorstel in het kader van de hervorming van het kindergeld, waarvoor Vlaanderen bevoegd is sinds de zesde staatshervorming.

"Als je kind niet vanaf de kleuterklas naar school gaat, heeft het meer kans om te blijven zitten of om de school niet af te maken", zegt Rutten in "De ochtend" op Radio 1. "Dat is wetenschappelijk onderzocht en bewezen."

Nu al bestaat er een inschrijfplicht vanaf vijf jaar in Vlaanderen. "Ik stel voor om de inschrijfplicht te verlagen naar drie jaar en dat te koppelen aan het kindergeld. Zo zorg je ervoor dat kinderen op de radar komen, dat ze gezien worden door de maatschappij en dat er een band komt met kind, gezin en moeder."

"Ik kader dat een beetje in de hervorming van het kindergeld", zegt Rutten, die er naar eigen zeggen een emancipatorisch element van wil maken. Ze heeft het over een basisbedrag, dat met een extra kan worden aangevuld als de moeder bijvoorbeeld taallessen of een opleidingstraject volgt. "Als je de moeders niet bereikt, verlies je een generatie", zegt ze nog.

Hoewel Rutten het niet met zoveel woorden zegt, lijkt haar voorstel ook gericht op integratie. Zelf heeft ze het liever over een "emancipatorisch element" in plaats van over een "sanctionerend element".