Seizoensfinale "Thuis" in strijd met Mediadecreet

De seizoensfinale van "Thuis" heeft mogelijk schade toegebracht aan minderjarigen en gaat in tegen het Mediadecreet. Dat zegt de Vlaamse Regulator voor de Media.
© VRT

De uitzending waarin personage Luc een zelfmoordpoging onderneemt en de manier waarop dit in beeld is gebracht, strookt niet met het Mediadecreet. Dat zegt de Vlaamse Regulator voor de Media, de onafhankelijke toezichthouder voor de Vlaamse audiovisuele media.

Op het einde van de seizoensfinale van "Thuis" probeert personage Luc zelfmoord te plegen. De zelfmoordpoging wordt niet expliciet getoond, maar wel is te zien hoe het personage een touw over een balk gooit en hoe hij de stoel onder zijn voeten wegduwt. Gedurende een vijftal seconden worden de bengelende en schokkende voeten van Luc nog in beeld gebracht.

Confronterend en angstwekkend

"De beelden zijn voor minderjarigen zeer confronterend en angstwekkend," zo klinkt het op de website van de Vlaams Regulator voor de Media. "We zijn van oordeel dat de inhoud van de seizoensfinale van die aard is dat deze inadequaat is voor sommige minderjarigen en dat het mogelijk schade toebrengt aan hun lichamelijke, geestelijke of zedelijke ontwikkeling."

De seizoensfinale werd te vroeg uitgezonden, meent de Vlaamse regulator voor de Media, want tijdens de uitzending zaten de jonge kijkers nog voor de televisie. Bovendien werden de kijkers niet gewaarschuwd dat in de aflevering mogelijk choquerende beelden getoond zouden worden. In de heruitzending een maand later werd op voorhand wel een waarschuwing gegeven.

De televisiemakers van "Thuis" krijgen een waarschuwing. Verder worden geen stappen ondernomen.

VRT: "We houden rekening met reacties"

De VRT begrijpt dat sommige kijkers gechoqueerd waren door de beelden. "We begrijpen dat zo’n onderwerp heel gevoelig ligt. Daarom wil de ploeg van “Thuis” die ook bespreken en bespreekbaar maken. We houden rekening met de reacties. Er is ook overleg geweest met belangengroepen, zoals werkgroep Verder. Dat is een werkwijze die de makers van "Thuis" blijven verderzetten, om op een weldoordachte manier relevante thema’s aan te kaarten", zegt woordvoerder Hans Van Goethem.

Zit u met vragen rond zelfdoding, neem dan contact op met de zelfmoordlijn, op het nummer 1813, of met Tele-Onthaal, op het nummer 106.