Tot 2.999 euro per ticket voor optreden Adele

Wie nog tickets wil bemachtigen voor de drie uitverkochte concerten van Adele, moet er iets voor over hebben. De online-ticketdoorverkoper Seatwave biedt tickets aan voor minimaal 350 euro. Aan het duurste ticket hangt een prijskaartje van 2.999 euro.

De drie concerten van Adele waren in een mum van tijd uitverkocht, maar de liefhebbers kunnen online wel nog een ticket bemachtigen. Als ze er iets voor over hebben, tenminste. Op de doorverkoopsite Seatwave betaal je minstens 350 euro voor een ticket, al ligt het merendeel van de prijzen een pak hoger.

Wie bijvoorbeeld op 15 juni een concert van Adele wil bijwonen en dan ook graag in rang 1 zit, moet 2.999 euro per ticket betalen. Dat wil zeggen dat wie de vier aangeboden tickets wil aankopen, daar algauw 11.996 euro voor moet neerleggen. Tel daar de reserveringskosten bij en dan komt het totale prijskaartje op 14.155,96 euro.

Seatwave werkt een beetje zoals eBay: het verkoopt zelf de tickets niet, maar particulieren (of speculanten) kunnen er concerttickets op aanbieden. Het verschil zit erin dat mensen niet bieden op de tickets, maar degene die het online aanbiedt een vaste prijs vraagt. Seatwave zet de prijzen niet zelf, maar verdient wel aan de woekerprijzen omdat de reserveringskosten die de klant betaalt in zak van Seatwave verdwijnen.

Ticketmaster, die Seatwave in handen heeft, laat in een reactie aan de Nederlandse website AD weten weten dat het geen invloed heeft op de bedragen die nu rondgaan. "Seatwave is een marktplaats, de verkopers bepalen de prijzen die ze vragen", aldus een woordvoerder. "Deze markt bestaat op basis van de bereidheid van mensen om meer te betalen dan de normale prijzen. Wij proberen slechts een veilig en legaal platform te zijn." Ticketmaster België was niet bereikbaar voor commentaar.

Geen officiële ticketverkoper

Opvallend is dat tickets aan woekerprijzen worden aangeboden op een website die in handen is van ticketverkoper Ticketmaster. Deze laatste is op zijn beurt dan weer eigendom van Live Nation, het bedrijf achter onder meer Rock Werchter. Noch Ticketmaster, noch Live Nation stonden in voor de verkoop van de tickets voor de concerten van Adele in ons land.

De officiële ticketverkoop van Adele werd georganiseerd door Tele Ticket Service. Op de website van Tele Ticket Service staat te lezen dat concertgangers hun tickets beter niet via de website Seatwave kopen. Seatwave staat zelfs op de zwarte lijst omdat er geen garantie is dat deze tickets echt zijn. Live Nation wordt wél als betrouwbaar aangegeven op dezelfde site.

Boze fans

De fans van Adele zijn er alvast niet blij om en laten via sociale media hun ongenoegen blijken. Ook de Federale politie waarschuwde haar volgers op Twitter om steeds de streepjescode af te dekken wanneer iemand een foto wil delen van zijn concerttickets via de sociale media. Wie de streepjescode kan kopiëren, kan daar misbruik van maken, zo klinkt het.