Twaalfduizend Syrische vluchtelingen vast in woestijn Jordanië

Twaalfduizend vluchtelingen zitten op dit moment geblokkeerd in de woestijn aan de grens tussen Syrië en Jordanië. Het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) roept Amman op om de vluchtelingen uit hun penibele humanitaire situatie te bevrijden.

"De HCR is bijzonder bezorgd over de situatie van ongeveer twaalfduizend mensen die Syrië proberen te ontvluchten en die geblokkeerd zitten in afgelegen gebieden aan de grens in het noordoosten van Jordanië. De humanitaire situatie is er aan het verslechteren", zegt UNHCR in een persbericht.

Het aantal vluchtelingen aan de Jordaanse grens is in een maand gestegen van 4.000 naar 12.000, zegt UNHCR. Oorzaak is de "verheviging van het conflict in Syrië".

Volgens UNHCR worden de vluchtelingen steeds vaker getroffen door ziektes als buikgriep, infecties aan de luchtwegen, of huidziektes als schurft. Vrouwen moeten bevallen in "ongezonde en onhygiënische situaties". De verslechterde hygiënische situatie zorgt voor diarree, braken en ernstige ondervoeding bij kinderen.

Tot 1,4 miljoen vluchtelingen in Jordanië

"Als de vluchtelingen niet toegelaten worden in Jordanië en als ze geen substantiële hulp krijgen, is hun leven in gevaar", zegt UNHCR. De organisatie roept op om voorrang te geven aan zwangere vrouwen en kinderen jonger dan zes.

Jordanië liet aanvankelijk honderdduizenden Syrische vluchtelingen toe op zijn grondgebied bij het begin van het conflict in 2011. Toen jihadistische groepen er oprukten, beperkte het de toegang.

Volgens UNHCR leven er 600.000 Syrische vluchtelingen in Jordanië. De Jordaanse regering spreekt zelfs van 1,4 miljoen, een vijfde van de bevolking van het koninkrijk.