Werken er volgend seizoen vluchtelingen in Plopsaland?

Als het van Plopsaland De Panne afhangt, werken er volgend seizoen vluchtelingen in het pretpark. Dat heeft CEO Steve van den Kerkhof bekendgemaakt. Het attractiepark vindt door de groei steeds moeilijker geschikt personeel.

"Genoeg personeel vinden wordt de komende jaren een grotere uitdaging dan bezoekers lokken", zegt de gedelegeerd bestuurder. Plopsa overweegt daarom om vluchtelingen in te schakelen. In de nabijgelegen gemeentes Koksijde en Lombardsijde zitten namelijk honderden vluchtelingen in asielcentra.

"We willen tegemoetkomen aan onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Er zitten zeker heel wat goede werkkrachten tussen die we willen inschakelen, zelfs met een spoed- en taalcursus als het moet. Enkel op die manier kunnen ze geïntegreerd geraken." Van den Kerkhof vindt het jammer dat het op dit moment zo moeilijk is om vluchtelingen aan het werk te krijgen door een gebrekkig wettelijk kader. "Maar we zijn toch aan het kijken wat er mogelijk is."

De regio kampt met een arbeidskrapte. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld vijftien vacatures voor onder meer middenkaderpersoneel. Plopsa werkt met drie uitzendkantoren om werkkrachten te rekruteren en probeert zelfs jobstudenten aan te trekken met een eigen camping. "We zoeken ook over de grens. Fransen moeten bij voorkeur wel een beetje Nederlands kunnen spreken", aldus van den Kerkhof.

Investering

De CEO kondigde vandaag ook nog aan dat de pretparkengroep de komende vijf jaar nog eens 50 miljoen euro gaat investeren in Plopsaland De Panne. De eerste investering staat er al, namelijk het Prinsessia Kasteel. Dat is een restaurant waar ruimte is voor 350 mensen. Het gaat om een investering van 3 miljoen euro.

Inmiddels is ook de bouw gestart van Heidiland, een volledig nieuw themagedeelte. Daar komt een gezinsvriendelijke coaster Heidi the Ride van ruim 600 meter lang. Aansluitend wordt ook een Oostenrijks dorp opgetrokken. Daarvoor is er een budget van 7 miljoen euro. De coaster moet tegen de zomer van 2016 al een feit zijn, Heidiland komt er tegen Pasen 2017.

Het grootste deel van het budget gaat naar het nieuwe hotel dat er nu zeker komt. Plopsa trok het budget op van 10 naar 16 miljoen euro om op die manier ook in lagere prijsklassen te kunnen voorzien. Er komt ook een restaurant voor 750 personen. Met een ondergrondse parking wordt tegemoetgekomen aan de leefbaarheid in de omgeving inzake mobiliteit.