Ziek? Draai dan de was op méér dan 30 graden

Is wassen op 30 graden voldoende om de bacteriën op het wasgoed te doden? Nee, zo blijkt. Maar dat is geen probleem, toch niet in normale omstandigheden. Wie ziek is, wast zijn kleren beter wel op een hogere temperatuur. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent.

60 graden was lange tijd de standaardtemperatuur voor een wasbeurt. Tegenwoordig wassen de meeste mensen hun kleren op 30 graden, en ze gebruiken een wasmiddel zonder bleekmiddelen.

Dat is beter voor het milieu, maar is het ook beter voor de gezondheid? Wetenschappers van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent onderzochten de impact van wassen op 30 graden op de bacteriën.

Doodt een wasbeurt op dertig graden de bacteriën? Verre van. Bacteriën blijven ook na een wasbeurt op dertig graden op het wasgoed zitten. De onderzoekers merkten een grote uitwisseling van bacteriën uit het waswater, de wasmachine en de vuile was. Per milliliter waswater werden tot één miljoen bacteriën gevonden.

95 procent zijn "goede" bacteriën

Toch blijkt dat geen probleem te zijn. De meeste bacteriën die op de kleren achterblijven, zo'n 95 procent, zijn commensale bacteriën, bacteriën die de mens geen schade berokkenen. Ziekteverwekkende bacteriën of bacteriën uit uitwerpselen werden nagenoeg niet aangetroffen.

In normale omstandigheden is er dus geen enkel bezwaar om je kleren te wassen op dertig graden. Het is beter voor het milieu en absoluut niet schadelijk voor de gezondheid. Wie ziek is daarentegen, of wie hardnekkige geurtjes weg wil, doet er wel goed aan om de temperatuur van de wasmachine hoger te draaien.