"118 Syriëstrijders teruggekeerd naar België"

Volgens de internationale veiligheidsconsultant Soufan Group zijn er in totaal 470 mensen vanuit België vertrokken om zich aan te sluiten bij extremistische milities of terreurgroepen in Syrië en Irak. Daarvan zouden er zeker 118 zijn teruggekeerd.

Gisteren maakte Richard Barrett, oud-topman van de Britse geheime dienst MI6 en nu vicepresident van de Soufan Group in New York, bekend dat er zich nu ongeveer 30.000 buitenlandse strijders hebben aangesloten bij terreurgroepen in Syrië en Irak.

Opvallend daarbij is de sterke concentratie van sommige nationaliteiten zoals Tunesiërs en Saudiërs, maar The Soufan Group (TSG) maakt in zijn rapport ook melding van meer dan 5.000 mensen vanuit de Europese Unie. Niet minder dan 3.700 van die Syriëgangers komen volgens TSG uit vier landen: Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en België. 

Op basis van gegevens van oktober zouden er niet minder dan 470 mensen vanuit België vertrokken zijn naar Syrië of Irak. Daarvan zouden er volgens TSG zeker 118 zijn teruggekeerd naar België. 

AP2014

"Radicalisering in weken, niet maanden"

Met name de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek wordt in het rapport van Soufan herhaaldelijk genoemd als brandpunt van radicalisering van jongeren. Molenbeek heeft de kwalijke reputatie als uitvalsbasis voor enkele van de terroristen die de aanslagen in Parijs hebben uitgevoerd.

In de meeste gevallen -maar niet uitsluitend- gaat het om jongeren met een Noord-Afrikaanse afkomst die moeilijk of niet geïntegreerd zijn. Erg vaak hebben ze zich eerder schuldig gemaakt aan kleine misdaad en hebben ze daarvoor in de gevangenis gezeten.

Extremistische groepen zoals IS bieden dat soort jongeren met weinig perspectieven de kans op een nieuwe toekomst, een nieuwe identiteit, een doel en ook uitzicht op avontuur. Het proces van radicalisering verloopt volgens TSG erg snel, eerder in termen van weken dan van maanden en gebeurt vaak zonder dat de omgeving dat opmerkt.

Extremisten maken daarbij gebruik van sociale media, waar IS en Al Qaeda zowat overal ter wereld hun boodschap kwijt kunnen, maar rekrutering gebeurt even vaak mensen die terugkeren uit Syrië of Irak.