"Bijna 500 werknemers te weinig binnen gevangenis­wezen"

In de Belgische gevangenissen heerst een tekort van bijna 500 voltijdse werknemers. Dat blijkt uit cijfers van het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen (EPI) voor de maand november, die Belga kon inkijken. Eerder vandaag raakte bekend dat zowel het ACOD als het ACV een stakingsaanzegging hebben ingediend voor de Belgische gevangenissen. Beide vakbonden hekelen het tekort aan personeel.
Nicolas Maeterlinck

Het personeelsplan van het EPI dat in 2014 werd opgesteld voorzag voor het gevangeniswezen in totaal 9.349,11 werknemers. In november 2015 zijn daarvan maar 9.295 plaatsen ingevuld, wat neerkomt op een tekort van 5 procent of 480 voltijdse equivalenten (FTE).

De bezorgdheden van de bonden gaan vooral uit naar het bewakingspersoneel in de gevangenissen. Binnen dit departement komt het gevangeniswezen 346 FTE's te kort. Dit tekort verschilt dan nog eens tussen de regio's. In de Vlaamse gevangenissen komt men 184 voltijdse werknemers te kort (-5,8 procent). In Wallonië telt men 111 werknemers (-3,4 procent) minder dan vooropgesteld.

Maar ook tussen de gevangenissen zitten er heel wat verschillen. Vooral in de nieuwe gevangenis van Beveren (-12,6 procent) en Mechelen (-11,9 procent) is er een nijpend tekort aan bewakingspersoneel. Ook over de taalgrens, in de eveneens nieuwe gevangenis van Leuze-en-Hainaut (-17,2 procent), telt men te weinig bewakingspersoneel.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V), waaronder het gevangeniswezen valt, wil tegen 2018 10 procent besparen op het gevangenispersoneel. Voor 2015 betekent dit een besparing van 4 procent, de daaropvolgende jaren telkens een besparing van 2 procent.