"De terugtrekking uit Homs is begonnen"

Syrische rebellen zijn vanochtend begonnen met hun terugtrekking uit Waer, de laatste wijk van de stad Homs die ze onder controle hadden. De terugtrekking komt er na een overeenkomst met het regime van president Bashar al-Assad.

“De eerste bus met burgers heeft Waer verlaten”, zegt Rami Abdel Rahmane, de directeur van het Syrische Observatorium voor de Rechten van de Mens. Het akkoord tussen de rebellen en het Syrische regime werd op 1 december gesloten, onder toezicht van de Verenigde Naties. De overeenkomst houdt in dat 2.000 rebellen en hun families de wijk Waer zullen verlaten.

Volgens het Syrische Observatorium zouden zo’n 800 mensen, onder wie burgers en IS-aanhangers, zich vandaag opmaken voor hun vertrek uit de wijk. “Vanochtend om 4 uur (3 uur Belgische tijd, red.) verzamelden ze zich in de straten om te vertrekken.” Bij de burgers zitten voornamelijk vrouwen, kinderen en zwaargewonden. Als voorwaarde voor de evacuatie van Waer kwam er vorige week al noodhulp naar de wijk.

Laatste bolwerk

De volledige uitvoering van het akkoord zou volgens de autoriteiten twee maanden kunnen duren. Door de evacuatie zou er een einde komen aan de twee jaar durende belegering van en de bombardementen op Waer.

Waer is het laatste bolwerk van rebellen in Homs, die de stad eerder “de hoofdstad van de revolutie” noemden. Maar daar komt nu een einde aan, omdat de stad wordt teruggegeven aan het Syrische leger. Het herstel van de controle over Homs is een belangrijke opsteker voor het regime van Assad. Het is één van de grote steden in Syrië en er lopen belangrijke verbindingswegen doorheen van de hoofdstad Damascus naar de kuststrook en naar de noordelijke grootstad Aleppo.