"Kindercontact helpt voor een goed schoolklimaat"

Het oudercontact kennen we allemaal, maar sommige scholen houden tegenwoordig ook "kindercontacten" voordat leerkrachten met de ouders gaan spreken. De topman van het katholiek onderwijs, Lieven Boeve, ziet het kindercontact als "een instrument in een heel arsenaal om aan een goed schoolklimaat te werken".
ERIC HERCHAFT
Archieffoto

"Een goede gesprekscultuur op school", daarvoor pleit het katholiek onderwijs. Dat zegt Lieven Boeve (foto) in "De ochtend" op Radio 1. "Het kindercontact is daartoe een instrument. Het is niet het enige: scholen hebben ook andere manieren om gesprekken met kinderen te voeren. Maar het is wel een instrument dat zijn deugdelijkheid al heeft bewezen."

Het kindercontact vindt plaats voor het klassieke oudercontact. "Leraren nodigen kinderen dan uit om een kwartiertje te komen praten over datgene dat ook ter sprake komt tijdens een oudercontact", legt Boeve uit. "Het is geen eenrichtingsverkeer waarbij de leraar aan de leerling uitlegt hoe het zit. Het is een gesprek waar een aantal bezorgdheden van het kind ter sprake kunnen komen."

Volgens de directeur-generaal van het katholiek onderwijs legt zo'n kindercontact geen extra druk op de leerlingen. "We willen net het omgekeerde. We moeten zorgen dat het kind met een zeker vertrouwen met de leraar kan spreken en zo ook weet wat zijn ouders zullen vernemen."

Op die manier moet er een optimale verbinding kunnen komen tussen kind, leraar en ouders, klinkt het.