"Koppen" over gevaren sociale media dan toch op Eén

Het Eén-programma "Koppen" heeft groen licht gekregen voor de uitzending van een reportage over de gevaren van sociale media. Vorige week werd de reportage op het laatste nippertje niet uitgezonden na een uitspraak in kort geding. Die uitspraak is nu vernietigd.

De VRT had vorige week onmiddellijk derdenverzet aangetekend tegen de beslissing van een Brusselse kortgedingrechter om een reportage over de gevaren van sociale media niet uit te zenden. 

Het gebruik van een fictieve Facebook-account in de reportage van "Koppen" zou de reputatie beschadigen van iemand met een naam die gelijkaardig klinkt als de naam die gebruikt werd in de reportage. Die uitspraak is nu door het gerecht vernietigd.

De rechter benadrukt het belang van de persvrijheid en het verbod op censuur. Hij stelt vast dat de reportage gebruikmaakt van een fictief personage en dat er geen verwarring met een bestaande persoon mogelijk is.

De redactie van "Koppen" en hoofdredacteur Carl Voet zijn er altijd van overtuigd geweest dat de reportage op een correcte manier gemaakt is en zijn dan ook tevreden dat ze zonder enige aanpassing uitgezonden wordt. De reportage is vanavond om 21.30 uur te zien op Eén.