"Schauvliege mag gerust de hele week naar Parijs"

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege is helemaal niet door het parlement opgevorderd voor het actualiteitsdebat over Uplace. Dat zegt parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA). "Minister Schauvliege heeft het parlement tijdig laten weten dat ze deze week in Parijs zou zitten voor de klimaattop. Dat ze vandaag niet naar Parijs zou kunnen gaan omdat ze is opgevorderd door het parlement is flauwekul", zegt Peumans.
Jonas Roosens

Deze namiddag organiseert het Vlaams Parlement een actualiteitsdebat over Uplace. Minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) liet gisteren verstaan dat ze door dat actualiteitsdebat nog niet kan afreizen naar de klimaattop in Parijs.

Oppositiepartijen Groen en SP.A zeiden gisteren al dat zij minister Schauvliege niet hebben opgevorderd voor het Uplace-debat en dat de prioriteit van de minister bij de klimaattop zou moeten liggen.

Op Radio 1 liet minister Schauvliege echter verstaan dat ze ook van parlementsvoorzitter Jan Peumans vragen heeft gekregen in verband met het Uplace-debat.

Maar parlementsvoorzitter Peumans is formeel: "Ik heb helemaal niks gevraagd en de minister is ook helemaal niet opgevorderd door het parlement. Van mij mag ze gerust de hele week in Parijs zitten. Ze heeft trouwens aan het parlement laten weten dat ze in de week van 7 tot 12 december in Parijs zou zitten. Dat is tijdig gemeld en normaal wordt de betrokken minister dan vervangen door een ander lid van de regering. Dat kan perfect", aldus nog Peumans.