"Wat met alle andere vluchtelingen zonder opvang?"

Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zal de overheid er alles aan doen om dwangsommen in verband met vluchtelingenopvang in de toekomst te vermijden. Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) vraagt zich of dit nu betekent of er nu voor alle pas aangekomen vluchtelingen pre-opvang zal worden ingericht.

"Blijkbaar moeten in dit land oorlogsvluchtelingen naar de rechter stappen om opvang te krijgen", stelt Wouter De Vriendt vast. "Wat we nu zien, is natuurlijk nog maar het topje van de ijsberg. De vraag die zich stelt is: wat met alle andere vluchtelingen die geen slaapplaats krijgen van de overheid en die in Brussel ronddolen?"

"Vaak zijn dat minderjarigen", aldus De Vriendt. "Zal ons land verplicht worden tot het betalen van die dwangsommen of schiet de regering nu eindelijk in actie en worden er extra plaatsen in de pre-opvang bijgecreëerd?"

"De regering kan dwangsommen vermijden door slaapcontainers te laten aanrukken of extra gebouwen in te zetten om dit universeel recht op slaapplaats te waarborgen. In de plaats stuurt men minderjarige asielzoekers de straat op zonder formulier, om te voorkomen dat ze naar de rechter stappen. Pas als ze dat wel doen, en er haar een boete boven het hoofd hangt, onderneemt de regering actie."