Achttien toegewezen adopties uit Ethiopië tijdelijk opgeschort

Achttien Vlaamse gezinnen die een kind uit Ethiopië toegewezen kregen, en heel binnenkort zouden afreizen, zien hun adoptieprocedure tijdelijk opgeschort tot een extern onderzoek van Kind & Gezin is afgerond. Dat schrijft De Standaard en bevestigt Kind & Gezin. Drie gezinnen zouden deze week zelfs afreizen voor een inleidende rechtbankzitting en een eerste ontmoeting met hun kind.

Het Vlaams Centrum voor Adoptie wil in elk dossier (tien kinderen worden geadopteerd via de adoptiedienst Ray of Hope en acht andere via FIAC) voldoende zekerheid krijgen over de achtergrond van de kinderen, zegt Kind & Gezin. Er zouden bezorgdheden zijn over onzorgvuldigheden in een aantal dossiers, van een dossier is het kind overigens al in ons land.

"Op dit moment stelt het Vlaams Centrum voor Adoptie een externe partner aan om het onderzoek ter plaatse uit te voeren", verduidelijkt woordvoerster Leen Dubois. "In afwachting van de resultaten, zullen geen adopties worden uitgesproken en worden geen nieuwe kindtoewijzingen goedgekeurd."

"Slechte communicatie naar adoptieouders toe"

Deze week wordt een planning opgemaakt voor het onderzoek, kregen ouders gisteren op een informatiesessie te horen. "Enerzijds zal er rekening worden gehouden met koppels die vertrekkensklaar stonden, anderzijds wordt gekeken naar de regio vanwaar de kinderen afkomstig zijn om ze per regio te bundelen en zo verplaatsingen te beperken", zegt Mieke, een van de betrokken ouders. "Ze hopen het onderzoek, voor tien van de achttien kinderen, eind januari afgerond te hebben, maar voor ons is dat te laat. Elke dag extra, is er nu een te veel. De onzekerheid, maar ook de slechte communicatie met de adoptieouders, weegt zwaar."

Adoptiemoeder Mieke wijst erop dat er onvoldoende aandacht is voor de psychologische impact van dergelijke beslissing op adoptie-ouders. "We hebben alle respect voor het kinddossier waarin onregelmatigheden werden ontdekt, want dat wil je als adoptieouder niet meemaken. Maar de beslissing die de overheid op basis hiervan neemt, vinden we buiten proportie en zonder de nodige aandacht voor de psychologische impact voor de aspirant-adoptieouders en hun gezin."

"Als adoptieouder of aspirant-adoptieouder begin je aan een weg, waarvan je niet weet waar die eindigt. Je ondergaat gedwee elke stap die nodig is in het adoptieproces. Behalve familie of vrienden, is er geen dienst of voorziening om je te steunen. Je gaat door bij elk obstakel dat je op de weg tegenkomt, zoals langere wachttijden, hogere kosten, documenten die men niet wil legaliseren. Iedere keer opnieuw met veel geduld en de hoop op een positief einde".

Dat het belang van het kind steeds vooropstaat, daar is iedereen en ook zij het over eens, benadrukt de adoptiemoeder. "Al durf ik me in deze situatie hardop afvragen wie opkomt voor het belang van de adoptieouders. Wij zijn ook maar mensen van vlees en bloed, met emoties. Een emotionele rek, die niet eindig is. Er is een bedje opgemaakt, er staat een extra stoel aan tafel, valiezen zijn gepakt, Sinterklaas kwam niet voor één, maar voor twee kinderen. Het is alsof je op het punt staat te bevallen en de persweeën worden gestopt."

"Beslissing niet makkelijk"

Kind & Gezin zegt dat de beslissing niet makkelijk was. "Dit onderzoek moet zo snel mogelijk vooruitgaan, zodat ouders zo snel mogelijk uitsluitsel hebben over de kindtoewijzing in hun persoonlijke situatie", reageert woordvoerster Leen Dubois.