Afghaanse asielzoeker die dwangsom afdwong, in gesloten centrum geplaatst

De Afghaanse asielzoeker die een dwangsom afdwong van 125 euro per dag dat hij geen opvangplaats kreeg in ons land, wordt in een gesloten opvangcentrum opgesloten. Dat heeft de Dienst Vreemdelingenzaken beslist. Bedoeling is om hem naar Duitsland terug te sturen.

Na de beslissing van het Brusselse arbeidshof liet de Afghaanse jongeman zich vanmiddag registreren bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Bij die registratie werden twee zaken duidelijk: de man was -in tegenstelling tot eerdere berichtgeving- meerderjarig en hij had al meerdere Europese landen doorkruist. 

Zo bleek uit de verklaringen van de man dat hij in Duitsland vingerafdrukken liet afnemen. Hij zat ook een tijdlang in opvangcentra in Leipzig en München. Eerder was hij al in de EU-lidstaten Griekenland en Oostenrijk gepasseerd.

De Dienst Vreemdelingenzaken heeft nu een overnameverzoek naar Duitsland gestuurd. Om te voorkomen dat de man zou verdwijnen, werd hij in afwachting van een antwoord op het overnameverzoek in een gesloten centrum geplaatst.