Beatlesfans kunnen meditatiedomein in India bezoeken

De ashram van Maharishi Mahesh Yogi in Rishikesh in India is opengesteld voor het publiek. De voorbije decennia bezochten honderden Beatlesfans het domein van de grondlegger van de transcendente meditatie. De flamboyante Yogi, die in 2008 op 90-jarige leeftijd overleed, vormde eind de jaren 60 een grote bron van inspiratie voor The Beatles en tal van andere prominenten.

Indiase en buitenlandse toeristen die de ashram willen bezoeken, moeten respectievelijk ongeveer 2 en 10 euro betalen. Maharishi Mahesh Yogi, de grondlegger van de transcendentale meditatie, gebruikte het meditatiedomein tot midden de jaren 70.

Heel wat bekende mensen uit de showbizzwereld waren er kind aan huisi. Onder anderen The Beatles, The Beach Boys, Rolling Stones en Marianne Faithfull vonden inspiratie bij de yogameester.

The Beatles verbleven in 1968 een tijdlang in de ashram en schreven er verschillende nummers voor hun "White album". George Harrison bleef bevriend met de yogaleraar, maar de andere Beatles stonden algauw sceptischer tegenover zijn filosofie.

Na het vertrek van de yogameester en zijn volgelingen groeide het domein in Rishikesh uit tot een trekpleister voor Beatlesfans, die de plek vaak illegaal bezochten. De Indiase overheid, die sinds 2003 eigenaar is van de ashram, heeft nu beslist om het domein opnieuw open te stellen voor het publiek.

AP1968