Derde terrorist van Bataclan geïdentificeerd

Franse onderzoekers hebben na goed 3 weken onderzoek de derde dader van de aanslag in de Parijse concertzaal Bataclan kunnen identificeren. Het gaat om Foued Mohamed-Aggad, een 23-jarige Fransman van Marokkaanse afkomst uit Straatsburg die eind 2013 naar Syrië vertrok.

De 23-jarige Foued Mojamed-Aggad vertrok eind 2013 samen met zijn oudere broer en acht anderen naar Syrië Ze kwamen allemaal uit dezelfde "probleemwijk" in Straatsburg.

Twee van hen zouden daar vrij snel tijdens de strijd zijn omgekomen. In het voorjaar van 2014 keerden de meesten van hen terug naar Frankrijk, waar ze werden opgepakt. Onder hen was ook de broer van de dader. Dat weet Le Parisien op basis van politiebronnen. Enkel de dader zelf zou langer in Syrië gebleven zijn en zou pas naar Frankrijk teruggekeerd zijn om de aanslagen in Parijs te plegen.

Mojamed-Aggad zou geen onbekende zijn bij de Franse inlichtingendiensten en hij was ook bij de politie bekend voor criminele feiten.

Al een week geïdentificeerd

Het lichaam was vorige week al geïdentificeerd aan de hand van DNA van de familieleden, maar het nieuws werd nu pas bekendgemaakt om het onderzoek niet te verstoren. De twee andere daders van de aanslag in de concertzaal Bataclan op 13 november waren eerder al geïdentificeerd.

  • Omar Ismaïl Mostefaï, een Fransman van 29 uit een voorstad van Parijs, die een tijd in Syrië had verbleven.
  • Samy Amimour, een gewezen buschauffeur, ook al uit een Parijse voorstad. Ook hij was in 2013 naar Syrië vertrokken.

Werk van lange adem

"Wat belangrijk is, is dat het onderzoek wordt voortgezet, dat de betrokkenheden bekend raken en de aanhoudingen plaatsvinden", zegt de Franse premier Manuel Valls. "Het gaat om een werk van lange adem."

In de Bataclan schoten de terroristen 90 mensen dood. Daarna bliezen ze zichzelf op. In totaal vielen bij de aanslagenreeks in Parijs 130 dodelijke slachtoffers.

"Als ik het had geweten, had ik hem zelf gedood"

Intussen heeft Le Parisien ook contact gehad met de vader van de nieuw-geïdentificeerde terrorist. Hij herinnert zich zijn zoon vooral als een jongen die als een rustig kind in Frankrijk was opgegroeid en er school had gelopen. De man had met lede ogen gezien hoe zijn zoon de laatste jaren geradicaliseerd was en in 2013 naar Syrië was getrokken. In 2014 keerde hij naar Straatsburg terug.

Contact met zijn zoon was er steeds minder. Vier à vijf maand geleden had hij hem nog gesproken via Skype, maar veel kwam er niet uit dat gesprek, alleen dat de zoon zich vooral met de jihad bezighield. Nu hij weet dat zijn zoon een dader was van één van de aanslagen, reageert de vader verbitterd en boos. "Welk menselijk wezen kan doen wat hij heeft gedaan? Als ik het had geweten dat hij op een dag zoiets zou doen, had ik hem op voorhand zelf gedood."