Di Rupo wijst fusie van Brusselse politiezones van de hand

PS-voorzitter Elio Di Rupo wijst een fusie van de 6 Brusselse politiezones resoluut van de hand. Hij maakt de vergelijking met de provincie Antwerpen. Daar zijn er 25 politiezones voor 1,4 miljoen inwoners, in Brussel slechts 6 voor 1,1 miljoen mensen, luidt het.

Die fusie ligt opnieuw op tafel sinds gebleken is dat de aanslagen in Parijs van drie weken geleden gedeeltelijk vanuit Brussel georganiseerd zijn. Voorstanders zeggen dat de politie performanter zou kunnen werken in een eengemaakte zone. Maar de Franstalige socialisten van de PS, die in Brussel een bepalende positie hebben, zijn resoluut tegen.

"Brussel, dat zijn 1,1 miljoen inwoners en 6 politiezones, oftewel 183.000 mensen per zone. De provincie Antwerpen, dat zijn 1,4 miljoen inwoners en 25 politiezones, oftewel 68.000 mensen per zone. Ik kan me inbeelden dat de keuze voor 25 zones -en ik heb veel respect voor de Antwerpenaren- een reden heeft, namelijk die van de nabijheid", aldus Di Rupo, die beargumenteert dat de politie in de huidige organisatie dichter bij de bevolking staat.

Zijn partijgenote Laurette Onkelinx is nog directer. "Dat debat is gesloten. Er is geen akkoord over dat onderwerp. Punt", aldus de Kamerfractieleidster. Ze zegt ook dat er in Parijs één politiezone is en dat het model daar ter discussie staat.