Dow Chemical en DuPont in grootste chemiefusie?

De Amerikaanse chemiereuzen Dow Chemical en DuPont de Nemours staan dicht bij een fusie. Dat zou de grootste ooit in de chemiesector zijn. Wellicht zal het fusiebedrijf nadien opnieuw opgesplitst worden in gespecialiseerde eenheden.

Volgens The Wall Street Journal zou de fusie deze week nog een feit kunnen worden. Dow en DuPont zouden dan samen de nummer twee worden na de Duitse chemiegigant BASF. Qua marktwaarde staan beide bedrijven min of meer gelijk met een cijfer van 59 miljard dollar.

Concreet zouden Dow en DuPont een aantal gespecialiseerde eenheden willen samenvoegen en die daarna als aparte entiteiten afsplitsen. Op die manier zouden Dow en DuPont bezwaren van concurrentieoverheden willen voorkomen.

Zo zou er een bedrijf komen dat zich bezig houdt met landbouw en gewassen, een met gewone chemieproducten en een  met gespecialiseerde producten. Die drie bedrijven zouden elk op hun terrein bij de grote spelers in de sector behoren. 

DuPont de Nemours werd in 1802 opgericht in de Verenigde Staten door een Fransman die gevlucht was voor de revolutie in zijn land. Het bedrijf is bekend van de ontwikkeling van stoffen zoals teflon, nylon, kevlar en lycra. In ons land heeft DuPont een vestiging in Mechelen.

Dow Chemical werd in 1897 opgericht en is de grootste plastiekproducent ter wereld. Tot twee jaar geleden had Dow een fabriek in Tessenderlo, maar die is gesloten. Dow is wel actief op de Belgische markt vanuit de vestiging in Terneuzen in Nederland.

Dow stond negatief in het nieuws als producent van napalm en het insecticice Agent Orange dat tijdens de oorlog in Vietnam werd gebruikt en daar tot miskramen en gehandicapte kinderen heeft geleid. In 1999 heeft Dow ook Union Carbide overgenomen dat toen in de problemen was gekomen. Als overnemer van dat bedrijf krijgt Dow veel kritiek omdat het schadevergoeding zou weigeren aan de slachtoffers van de giframp in de Indiase stad Bhopal in 1984.

AP2011