Een nieuwe heup is niet overal even goedkoop/duur

De kwaliteit van de heupoperaties in ons land is over het algemeen goed, maar er zijn toch nog grote verschillen tussen de ziekenhuizen. Dat blijkt uit een studie van de Christelijke Mutuaiteit, die de gegevens van meer dan 100 ziekenhuizen met elkaar heeft vergeleken.

In 2013 kregen bijna 20.500 patiënten een nieuwe heup. Zowat alle Belgische ziekenhuizen voeren zo'n ingreep uit. Een nieuwe heup gaat meestal meer dan vijftien jaar mee, maar soms loopt het fout. In dat geval is een nieuwe operatie nodig. De kans op zo'n revisie verschilt van ziekenhuis tot ziekenhuis.

95 procent van de heupprothesen haalt makkelijk de verwachte levensduur van 10 jaar. Daarmee zitten we op het niveau van de Scandinavische landen.

Tussen de verschillende ziekenhuizen bestaan er soms grote prijsverschillen. Zo kost een heupoperatie in het UZ Brussel 591 euro, terwijl dat in het Ziekenhuis Edith Cavell in Brussel 2.699 euro is.

"Door open te communiceren over de resultaten, willen wij er de ziekenhuizen toe aanzetten om de algemene kwaliteit naar een nog hoger niveau te tillen", zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp.

De resultaten per ziekenhuis zijn terug te vinden op de website van de CM.