Elektronisch betalen wordt goedkoper voor handelaars

Handelaars moeten vanaf vandaag minder kosten betalen als hun klanten elektronisch betalen, met de bankkaart of de kredietkaart dus. Dat heeft het Europees Parlement beslist.

Vroeger moesten handelaars 0,80 procent kosten betalen op het totale kassabedrag wanneer iemand een elektronische betaling deed. Voortaan zal dat percentage verlaagd worden naar 0,30 procent voor de Visakaarten en 0,20 procent voor alle andere kaarten. De bedoeling is dat klanten steeds vaker met hun kaart betalen, ook voor de kleinere bedragen.

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) vindt de nieuwe maatregel alvast een goede zaak. "De verlaging van de kosten is een goede zaak voor de handelaars, die daar miljoenen mee zullen besparen. En het is ook goed voor de consument, want hierdoor krijgt het elektronisch betalen nog een extra stimulans", aldus Peeters.