Griekse politie ontruimt het vluchtelingenkamp Idomeni

Op de grens tussen Griekenland en Macedonië is de Griekse politie het vluchtelingenkamp van Idomeni aan het ontruimen. Al weken zitten daar duizenden vluchtelingen vast omdat ze Macedonië niet binnen mogen.

In de Griekse grensstad Idomeni heeft de politie een operatie opgestart om een duizendtal vluchtelingen en migranten, die Macedonië niet binnen mogen, te ontzetten. Ook journalisten en hulpverleners zoals Artsen zonder Grenzen werd de toegang ontzegd.

Ongeveer 400 oproeragenten zouden zijn opgeroepen om de vluchtelingen op bussen te zetten. Volgens het persagentschap AFP wordt daar ook geweld bij gebruikt. De vluchtelingen zouden nu met bussen naar Athene gebracht worden.

Correspondent Marcel Van der Steen: "De Griekse politie is begonnen aan de evacuatie van het kamp, waar zo'n 12.000 mensen vastzaten. Die worden nu allemaal met bussen naar Athene gebracht. Dat gaat redelijk rustig volgens waarnemers op het domein, maar  journalisten zijn niet toegelaten dus ik kan het met mijn eigen ogen niet zien."

Selectie in vluchtelingen

De politie begon ook met het vrijmaken van de spoorweg, die geblokkeerd is door tenten. In de loop van de dag moet het treinverkeer hernomen worden.

Al weken zitten vluchtelingen vast in het vluchtelingenkamp omdat ze de grens met Macedonië niet over mogen. Macedonië laat enkel nog vluchtelingen uit Syrië, Irak en Afghanistan door. Mensen uit Pakistan, Iran en Afrikaanse landen worden tegengehouden. Het kwam er verschillende keren tot rellen.