Handgeschreven manuscript "De vijanden" van Claus te koop

Een origineel handschrift van Hugo Claus dat de romanversie vormt van zijn film "De vijanden" uit 1969, wordt vrijdag te koop aangeboden op de Internationale Antiquarenbeurs in het Cultuurcentrum Mechelen. Dat meldt het antiquariaat van de Antwerpse boekenhandel De Slegte.

"De vijanden" is een film naar een eigen scenario van Claus en vertelt het verhaal van drie jonge mannen - een Amerikaanse soldaat, een Duitse soldaat en een Antwerpenaar - die tijdens de Tweede Wereldoorlog het Ardennenoffensief van nabij meemaken en op een bepaald moment zelfs tussen de vuurlinies in elkaars gezelschap verzeilen. Naast Del Negro waren de voornaamste rollen voor Robbe De Hert, Fons Rademakers, Hugues C. Pernath en Claus' ex-vrouw Elly.

Claus zette de film vervolgens weer om naar een "cinéroman". Het document dat vrijdag aangeboden wordt is - volgens Claus' eigen notities - "een uiterst onverbeterde kopie": het gaat om een halflinnen cahier met 77 beschreven bladzijden, waarop de auteur tal van correcties, schrappingen en toevoegingen uitvoerde. Volgens De Slegte toont het dan ook op unieke wijze hoe Claus te werk ging.

Het unieke document werd aangevuld met onder meer foto's van de filmset en een handgeschreven brief van hoofdrolspeler Del Negro aan Claus.

Op de Internationale Antiquarenbeurs in Mechelen worden vrijdag nog verschillende literaire topstukken te koop aangeboden, onder meer van de hand van Louis Paul Boon, Boudewijn Büch, Gerard Reve, Arnon Grunberg, Tom Lanoye en Stefan Hertmans.