Homans verdeelt 568.000 euro over 9 gemeenten tegen radicalisering

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) geeft negen gemeenten financiële steun in de strijd tegen radicalisering. Ze maakt daarvoor 568.000 euro vrij. "Gemeenten zijn de eerste partners in de preventieve aanpak van gewelddadige radicalisering", aldus Homans.

Het bedrag wordt verdeeld onder Vilvoorde, Antwerpen, Gent, Aalst, Maaseik, Menen, Zele, Oostende en Mechelen. "De projectsubsidies moeten de gemeenten en steden dan ook helpen in het opnemen van hun regierol", zegt minister Homans.

De ondersteuning van de betrokken gemeenten past in het actieplan tegen radicalisering dat de Vlaamse regering in april heeft goedgekeurd. In juli werd een projectoproep uitgeschreven. Die oproep had als doel de steden en gemeenten te ondersteunen in het opnemen van hun regierol in de preventieve aanpak van radicalisering.

Er werden negen projecten geselecteerd goed voor samen 568.311 euro. "Op deze manier maak ik de belofte hard om bijkomende ondersteuning te voorzien voor gemeenten met een acute radicaliseringsproblematiek." Indien de begroting het toelaat zullen de projecten tot twee maal toe worden verlengd.

  • Vilvoorde krijgt 85.000 euro
  • Maaseik (i.s.m. Dilsen-Stokkem) 60.295 euro
  • Aalst 61.400 euro
  • Antwerpen 82.300 euro
  • Gent 71.041 euro
  • Zele 56.775 euro
  • Oostende 38.000 euro
  • Menen 58.500 euro
  • Mechelen 55.000 euro. 

Geen nieuwe initiatieven

Het is volgens minister Homans niet de bedoeling dat de betrokken steden en gemeenten met dat geld nieuwe initiatieven opzetten maar wel "dat ze vanuit hun rol als regisseur de aanwezige instrumenten (VDAB, jeugdwerk, onderwijspartners, welzijn, ..) optimaal aanwenden en afstemmen op maat van hun gemeente, bijvoorbeeld door het aanstellen van een coördinerende radicaliseringsambtenaar".

"Druppel op een hete plaat"

Dat de Vlaamse regering geld vrijmaakt voor de preventie van radicalisering, is volgens Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman een goede zaak. "Alleen is de 500.000 euro die de Vlaamse regering voorziet een druppel op een hete plaat. Op federaal niveau maakt men 400 miljoen euro vrij voor repressief beleid. Het Vlaamse bedrag is maar 1/800e van de federale middelen", zegt Meuleman.

"Het is goed dat de Vlaamse regering inziet dat er een belangrijke rol is weggelegd voor preventie. Maar het budget is gewoon veel te laag. Steden als Vilvoorde hebben een structurele ondersteuning nodig. Dit is maar een druppel op een hete plaat", reageert Groen-politica Elisabeth Meuleman. "Bovendien bespaart de Vlaamse regering structureel op jeugd- en welzijnswerk. Dat maakt het allemaal wat bitter."