Japanse sonde met succes in baan rond Venus gebracht

Japan heeft met succes de onbemande sonde Akatsuki in een baan rond Venus gebracht, zo heeft het Japanse ruimtevaartbureau Jaxa bekendgemaakt. Een eerdere poging met de sonde, vijf jaar geleden, was mislukt.

De in mei 2010 met een H-2A draagraket gelanceerde Akatsuki faalde destijds vanwege problemen met de hoofdmotor. Dankzij de vier standbepalingsmotoren lukte het manoeuvre gisteren toch.

De planetaire verkenner draait nu een elliptische baan rond Venus, op een hoogte van zowat 400 tot 440.000 km, in dezelfde rotatie als de planeet. Een omwenteling duurt dertien dagen en veertien uur. Gradueel zal de baan zo wijzigen naar een maximale hoogte van 300.000 km zodat er slechts negen dagen nodig zijn voor een omloop.

Volgens Jaxa verkeert het ruimtetuig in goede staat en heeft het geen schade ondervonden door het feit dat het langer dan de voorziene 4,5 jaar rond de zon is blijven draaien.

Met zes types van wetenschappelijke uitrusting moet de sonde meteorologische fenomenen in kaart brengen. De eigenlijke wetenschappelijke waarnemingen moeten in april beginnen, na het testen van de apparatuur.