Korpschef: "Fusie zes Brusselse politiezones is niet de oplossing"

"Een fusie van de zes Brusselse politiezones is niet de oplossing. Dan krijg je een zone voor meer dan 1 miljoen inwoners. Dat is volgens mij niet werkbaar". Dat zegt Johan De Becker, korpschef van de politiezone Brussel-West (waartoe ook Molenbeek behoort) in de marge van een hoorzitting in het Vlaams Parlement. De Becker dringt ook aan op meer personeel. "Momenteel zitten we met een tekort van 125 politiemensen."

In het Vlaams Parlement buigen de Commissie Brussel en de Commissie bestrijding van gewelddadige radicalisering zich samen over het dossier van de radicalisering en de terreurdreiging in Brussel.

De commissies hebben onder meer de Brusselse korpschef Johan De Becker (zone Brussel-West), Foyer-voorzitter Johan Leman en OCAD-directeur André Vandoren uitgenodigd. Op vraag van de sprekers vindt de zitting achter gesloten deuren plaats. Op die manier kunnen de genodigden meer vrijuit spreken.

In de marge van de commissie herhaalde korpschef De Becker wel opnieuw zijn vraag naar meer mankracht. "We zitten met een structureel personeelstekort. We komen 125 politiemensen tekort voor een korps van 1.010 mensen", aldus De Becker.

In de discussie over de verhoogde terreurdreiging in Brussel en de rol van Molenbeek in het radicaliseringsverhaal is de voorbije weken regelmatig gepleit voor een fusie van de zes Brusselse politiezones. Maar dat vindt korpschef De Becker geen goed idee. "Dat is niet de oplossing. Dan zit je met één politiezone voor meer dan 1 miljoen inwoners. Dat is niet werkbaar. Bovendien werken de zes zones nu al goed samen, elk vanuit de context van hun eigen zone".