Leer je rechten als patiënt kennen via video's

Er is een nieuwe campagne voorgesteld om de patiëntenrechten beter bekend te maken bij zowel de patiënten als de zorgverleners. De campagne bestaat uit acht videofilmpjes. Ze zijn te zien door naar YouTube te surfen en "Patiëntenrechten" in te tikken.

De wet die de patiëntenrechten beschrijft, bestaat al sinds 2002 en wil de relatie tussen patiënten en zorgverleners verbeteren. Toch zijn de acht rechten nog onvoldoende gekend. Daar wil de FOD Volksgezondheid met deze nieuwe campagne verandering in brengen.

Aan de hand van acht filmpjes - één voor elk recht - worden de verschillende patiëntenrechten op een positieve manier uitgelegd, met aandacht voor zowel de patiënt als de zorgverlener.

De filmpjes worden verspreid door de verschillende partners binnen de gezondheidszorg: ziekenfondsen, patiëntenorganisaties, organisaties van zorgverleners, ombudsmannen, enzovoort.

"Tegen het einde van deze legislatuur wil ik voor elke patiënt een elektronisch patiëntendossier dat voor de patiënt toegankelijk is", zegt Maggie De Block (Open VLD), minister van Sociale zaken en Volksgezondheid. "Daarnaast zullen we, in nauw overleg met de deelstaten, ervoor zorgen dat de rechten van de patiënt nog versterkt worden."