Merkel "Persoon van het Jaar" voor Time Magazine

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is door het Amerikaanse weekblad Time Magazine uitgeroepen tot persoon van het jaar. Merkel is volgens Time "de kanselier van de vrije wereld". Het blad roemt Merkel om haar aanpak van de vluchtelingencrisis. Nummer twee bij Time is IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. De derde plaats ging naar de Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

Time geeft de Duitse bondskanselier de titel omdat ze volgens het blad de meest invloedrijke stem is in de Europese politiek. Merkel is de eerste vrouwelijke bondskanselier van Duitsland. Dit jaar bekleedt ze al tien jaar die positie.

Time geeft op zijn website meer uitleg over de keuze voor Merkel. Ze noemen haar een vluchteling uit een tijd en plaats waar haar huidige macht indertijd ondenkbaar zou zijn geweest. De Duitse bondskanselier groeide namelijk op onder het communistische regime van de DDR.

"Geen enkele grote westerse leider groeide op achter een muur, wat Merkel het zeldzame perspectief geeft op het snakken naar vrijheid en de risico's die mensen daarvoor nemen." Een duidelijke verwijzing naar de politiek die Merkel voert in de hele vluchtelingencrisis.

Time ziet Merkel als dé Europese leider. Zowel in de eurocrisis, het conflict met Rusland over Oekraïne als in de vluchtelingencrisis nam ze het voortouw. Crisissen waarbij je je telkens kan afvragen of Europa nog verder kan blijven bestaan, stelt het Amerikaanse blad: "Merkel groeide uit als de onmisbare speler in het aanpakken van de crisissen". 

"Standvastige morele leiding"

Volgens Time past Merkel drie grote waarden toe: menselijkheid, generositeit en verdraagzaamheid. "Ze toont aan hoe de grote kracht van Duitsland kan gebruikt worden om zaken te redden eerder dan te vernietigen", klinkt het. Een verwijzing naar het Duitse oorlogsverleden. In 1938 riep het blad namelijk Adolf Hitler uit tot man van het jaar.

"Omdat ze meer vraagt van haar land dan wat de meeste andere politici zouden durven, omdat ze sterk weerwerk biedt aan tirannie en egoïsme en omdat ze een standvastige morele leiding geeft in een wereld die dat tekort komt, is Angela Merkel voor Time de Persoon van het Jaar."

Leider van IS op nummer twee

Opvallend: Time plaatst Abu Bakr al-Baghdadi op nummer twee. Hij is de leider van terreurgroep IS. "De broeierige muezzin van de dood", noemt het Amerikaanse blad hem.

"Zoals andere extremisten met een magnetische aantrekkingskracht heeft al-Baghdadi geleerd om een meesterlijke opportunist te worden. Hij heeft de anarchie in het Midden-Oosten niet gecreëerd, maar wel overgenomen voor zijn eigen doeleinden", stelt Time.

"Hij heeft zichzelf gemaakt tot het nieuwe gezicht van het terrorisme en tot doelwit nummer 1 in de lange strijd om de menselijke waarden te verdedigen", besluit het weekblad.

Donald Trump op drie

De derde plaats gaat dit jaar naar Donald Trump, de Republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen die lange tijd de opiniepeilingen heeft aangevoerd en debatten steeds kleurt. "Hardheid is zijn merk en schanddaden zijn methode in een tumultueus politiek seizoen", stelt Time vast.

"Alles bij Trump is een uitdaging. Een test, zelfs voor de duizenden mensen die zijn toespraken bijwonen en zijn wandaden toejuichen."

En verder in de lijst

  • De Amerikaanse burgerrechtenbeweging "Black Lives Mater"
  • De Iraanse president Hassan Rohani
  • De Amerikaanse ondernemer Travis Kalanick, bekend van de alternatieve taxidienst Uber
  • De Amerikaanse televisiepersoonlijkheid en transgender Caitlyn Jenner

Merkel volgt als nummer één de dokters op die vorig jaar de uitbraak van het dodelijke ebolavirus bestreden in het westen van Afrika.