Nederlanders ontdekken locatie van historische veldslag Caesar

Archeologen hebben bij de Nederlandse gemeente Kessel (Noord-Brabant) de plek ontdekt waar de Romeinse veldheer en staatsman Julius Caesar in 55 voor Christus twee Germaanse stammen vernietigde. Dat maakte de Vrije Universiteit in Amsterdam bekend.
© Juan Carlos Muñoz - www.belgaimage.be

Tot op heden was de locatie van deze veldslag, waarover Caesar uitvoerig schreef in zijn "De Bello Gallico", onbekend. Het is de vroegst bekende veldslag op Nederlandse bodem.

Er zijn zwaarden, speerpunten, skeletresten en een helm gevonden. De twee Germaanse stammen (de Tencteri en de Usipetes) kwamen uit het gebied ten oosten van de Rijn en vroegen Caesar om asiel. De veldheer weigerde dit verzoek en gaf zijn troepen de opdracht om de stammen te vernietigen.

Het is volgens de onderzoekers de eerste keer dat de aanwezigheid van Caesar en zijn troepen op Nederlands grondgebied wordt aangetoond.