Open VLD scherp voor aanpak Peeters wet-Major

Meerderheidspartij Open VLD is bijzonder scherp voor minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en de manier waarop hij de discussies over de wet-Major heeft aangepakt. "Hij heeft in dit dossier zijn verantwoordelijkheid niet genomen en kan dus niet "deliveren" ", oordeelt Europarlementslid Philippe De Backer in "De Ochtend" op Radio 1.

De Europese Commissie stelde België vorig jaar in gebreke, omdat ze de wet-Major in strijd acht met de Europese vrijheid van vestiging. De wet verplicht bedrijven in het havengebied om enkel met erkende dokwerkers te werken en verhindert dat andere mensen die de noodzakelijke opleidingen genoten zich aanbieden. Minister van Werk Peeters zat vorige vrijdag nog samen met bevoegd eurocommissaris Violeta Bulc in de zoektocht naar een oplossing.

Coalitiepartner Open VLD - die al langer stormloopt tegen de wet-Major - vindt echter dat Peeters zijn job niet naar behoren doet. "Hij heeft van de Europese Commissie de opdracht gekregen om een oplossing te zoeken, maar dat is eigenlijk niet gebeurd. Er is te weinig moeite gedaan om de sociale partners te overtuigen van de noodzaak om de havenarbeid te veranderen", hekelt De Backer. "Peeters heeft niet de moeite genomen om voor één van de belangrijkste sectoren in België een oplossing te vinden."

Nochtans is het bij uitstek de taak van een minister van Werk om te zorgen dat er jobs gecreëerd kunnen worden, oordeelt de liberaal. "Door het statuut aan te passen, creëer je meer flexibiliteit en zorg je voor bijkomende werkgelegenheid. Dat lijkt me toch de opdracht van een minister van Werk. Maar hij heeft in dit dossier zijn verantwoordelijkheid duidelijk niet genomen."

De Backer hoopt dat de Europese Commissie zal doorzetten en ons land effectief voor het Europees Hof van Justitie zal slepen, zodat de havenarbeid alsnog grondig hervormd wordt. Hij ziet daarvoor alvast een precedent in Spanje, dat intussen al veroordeeld is voor een gelijkaardige regeling. "Men zoekt daar nog altijd naar een oplossing, maar intussen betaalt de Spaanse staat wel elke dag boetes", aldus nog de Open VLD'er.