Rabobank gaat 9.000 banen schrappen

De Nederlandse bank Rabobank gaat de volgende jaren 9.000 banen schrappen. De Rabobank vervoegt zo het groeiend aantal banken dat het mes in het personeelsbestand zet.

Volgens een mededeling wil Rabobank het rendement handhaven tegenover zijn directe concurrenten. Dat zijn in Nederland dan ING en ABN Amro. Topman Wiebe Draijer zegt aan de omroep NOS dat het schrappen van banen nodig is omdat steeds meer klanten hun bankzaken via het internet regelen en er dus minder personeel nodig is.

Nog volgens de NOS gaat het om de derde herstructurering sinds 2011. Eerst werden er 1.200 banen geschrapt en nadien nog eens 10.000. Daar komen er nu dus nog eens 9.000 bovenop.

In totaal werken er bij Rabobank nog 39.000 mensen, waarvan 7.000 in het buitenland. Het is niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor ons land, maar dat zou meevallen. In België is Rabobank vooral actief als internetbank.

De Rabobank ontsnapte door voorzichtig beleid aan de financiële crisis van 2008 en had toen geen staatssteun nodig.Wel raakte Rabobank dit jaar betrokken bij het gesjoemel met de Libor-rente.

De voorbije maanden schrappen steeds meer grootbanken banen. De meest recente waren Crédit Suisse en enkele dagen geleden Morgan Stanley. Ook BNP Paribas Fortis wil een duizendtal banen schrappen.

Rabobank België

Bij Rabobank in België wordt niet meteen gevreesd voor gevolgen van de grote ontslagronde die het financiële concern heeft aangekondigd. De Belgische directie kreeg eerder vandaag een persbericht toegestuurd. Daarin werd het strategische kader voor de komende jaren toegelicht, al leidt dat niet meteen tot bezorgdheid. "Onze activiteiten zijn vooral gericht op funding, wat voor de bank een belangrijke, strategische activiteit is. We hebben geen signalen dat wij door dat strategisch kader worden geïmpacteerd", reageert country manager Johan Vanhulle. Rabobank in België stelt in haar kantoor in de Antwerpse Uitbreidingstraat 91 mensen te werk.