Restauratie stroopfabriek Borgloon in stroomversnelling

De langverwachte restauratie van de stroopfabriek in Borgloon komt in een stroomversnelling. De kostprijs veroorzaakte tot nu heel wat vertraging, maar komende zomer kunnen de werken eindelijk starten.
©Daniel de Kievith

Er zijn al jaren plannen om de stroopfabriek, die er verloederd bijligt, te restaureren. De kostprijs - 7,6 miljoen euro - leidde echter tot heel wat vertraging,  maar nu is het dossier in een stroomversnelling terechtgekomen.

De stad Borgloon gaat 3,3 miljoen euro betalen, de rest komt van Vlaanderen en de provincie. Het resterende bedrag wordt bijgepast met de prijs van "De monumentenstrijd".

Volledige restauratie

Het wordt een volledige restauratie, en in het hoofdgebouw wordt er een stroopstokerij gebouwd voor stoker Raf Bleus.

"We kiezen nu voor de volledige restauratie zoals destijds voorzien", zegt schepen Eric Awouters. "In het hoofdgebouw komt een ambachtelijke stroopmakerij, waar mensen kunnen zien hoe dat gemaakt wordt in het hoofdgebouw van de fabriek."

Het gebouw van de stroopfabriek won in 2007 de Monumentenstrijd.