Rijksmuseum schrapt "neger" en"indiaan" in beschrijvingen kunstwerken

Het Rijksmuseum in Amsterdam gaat woorden als "neger", "eskimo" en "indiaan" schrappen uit de beschrijvingen van kunstwerken. Volgens het museum sluiten die woorden niet meer aan bij deze tijd.

Het museum kreeg naar verluidt steeds vaker commentaar van bezoekers die bepaalde woorden op de tekstbordjes of de website niet kunnen vonden. "Daar waren wij het in veel gevallen mee eens, vandaar dat we nu met dit project zijn gestart", zegt Martine Gosselink, hoofd van de afdeling geschiedenis van het museum, aan NOS.

Het plan dateert al van zo'n vijf jaar geleden, maar het museum heeft nu pas tijd en ruimte gevonden om te onderzoeken welke aanduidingen veranderd moeten worden. "Het wijzigen van een tekstbordje lijkt heel simpel, maar heeft veel tijd nodig. Zeker met een collectie van 1,1 miljoen objecten. Er moet goed worden nagedacht over hoe een woord kan worden vervangen."